Is kokosolie gunstig?

In de afgelopen jaren is de populariteit van kokos en met name kokosolie enorm gestegen vanwege de aangeprezen gezondheidsvoordelen. De aanbevelingen van beroemdheden, die de trend van kokosolie stimuleren, hebben het ingrediënt opgeëist om buikvet weg te blazen, de eetlust te beteugelen, het immuunsysteem te versterken, hartaandoeningen te voorkomen en dementie en de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Naarmate de vraag van consumenten naar plantaardig voedsel toeneemt, is kokosolie een populaire vetkeuze geworden vanwege de rijke smaak met een mild kokosaroma.

Waarop moet je letten bij hoogwaardige kokosolie?
Als het gaat om kokosolie, is er veel jargon om doorheen te waden. Overweeg de volgende termen bij het onderzoeken van etiketten om er zeker van te zijn dat je een pot van hoge kwaliteit pakt.

Als je van plan bent om kokosolie in welke vorm dan ook te consumeren, gekookt of rauw, zorg er dan voor dat het kokosolie van voedingskwaliteit is. Er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden. Terwijl ongeraffineerde oliën zonder warmte worden verwerkt en het beste zijn voor koken en bakken op een lagere temperatuur, hebben geraffineerde oliën een hoger kookpunt en kunnen ze worden gebruikt voor kookmethodes met een hogere temperatuur. Het verfijningsproces verwijdert enkel wel bepaalde voedingsstoffen én een deel van de kokossmaak. Zoek naar een ongeraffineerde olie of een geraffineerde olie die is verwerkt met “chemicaliënvrije” methoden.

Coronie, Suriname
Dit brengt mij naar Coronie (Suriname), die bekend staat om één van de beste leveranciers als het gaat om pure kokosolie. Coronie leeft grotendeels van de landbouw. Het district is gelegen op een vruchtbare grond in Suriname.

De kokosindustrie was vroeger erg belangrijk in Coronie, maar ging in de loop van de 20ste eeuw achteruit vanwege ziekte en veroudering. Tegenwoordig zijn rijst en de visvangst de belangrijkste inkomensbronnen voor Coronie. Desondanks staat Coronie nog altijd bekend omwille van zijn kokospalmen.

Enkele voordelen van cocosolie:
– Kokosolie kan worden gebruikt als handcrème, tegen kloven aan handen en voeten en ook als lippenbalsem.
– Kokosolie is licht zuurvormend, wat goed is voor de pH balans van de huid. Het laurine- en caprylzuur in kokosolie hebben een antimicrobiële en schimmeldodende werking op de huid.
– Kokosolie doodt dus bacteriën, en werkt dus ook goed als deodorant.
– De ontstekingsremmende werking van kokosolie kan heilzaam werken bij psoriasis en eczeem.
– Het kokoswater is een veilige en verfrissende drank om te consumeren.

Kokosolie kan tevens tandcariës voorkomen tot wel 80% en kan daarom zelfs als tandpasta worden gebruikt. Bijvoorbeeld met een beetje zeezout of een druppeltje essentiële olie. Voor mensen die gewicht willen verliezen is het voordeel van kokosolie boven andere vetten niet alleen dat kokosolie minder calorieën bevat dan andere vetten, maar vooral dat het eerder door het lichaam wordt verwerkt voor de productie van energie, dan dat dit wordt verwerkt als opslag van vet. Kokosolie is een van de meest stabiele olie van alle plantaardige oliën en daarom zeer geschikt om mee te bakken, braden, wokken en frituren.

Kortom kokosolie kan op veel manieren worden toegepast en heeft een positieve invloed op de gezondheid van het lichaam.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail