Your Body is not ruined; You’re a tiger who earned her stripes.
Veel dingen veranderen nadat je een baby hebt gekregen. Zoals bijvoorbeeld: schema’s, slaaptijd, gevoel van vrijheid, etc. Naast een veranderde schema zijn er vele fysieke veranderingen die je mogelijk zult zien.
De meeste vrouwen krijgen striae tijdens de zwangerschap. Dit is een teken dat je huid is uitgerekt terwijl je lichaam groeit om je baby te kunnen dragen. Je kunt de ontwikkeling van striae tijdens de zwangerschap niet altijd voorkomen, maar hier zijn wel vele middelen voor die enorm kunnen helpen.
Uiteraard zetten wij krachtige vrouwen altijd door, al moeten wij hier een deel van onszelf voor inleveren. Met alle liefde en vooruitzicht naar het mooie geschenk uit de hemel, geven wij nooit op. Vaak is het dan zo dat wij vrouwen onszelf na een bevalling weer bij elkaar moeten rapen om zo veel mogelijk het oude lichaam van voor de bevalling terug te winnen.
”Dit is het moment om terug te gaan naar de basis en te werken aan het opnieuw opbouwen van je core”.
Laat me eerst even uitleggen wat je core precies inhoud
Als je aan je core denkt, is de kans groot dat je enkel aan de buikspieren denkt. Je core bestaat echter uit alle spieren die je buik omvatten, inclusief je rug en heupen (aldus je romp). Het zijn deze spieren die helpen bij jouw dagelijkse taken, zoals wassen, aankleden, het sjouwen van zware spullen, lopen, zitten, draaien, eigenlijk elke beweging die jij je kunt voorstellen. Het zijn ook deze core-spieren die je helpen bij sporten, zoals hardlopen, fietsen, krachttraining, etc. Een sterke core zorgt dus voor balans en stabiliteit, kan veel nek-, schouder-, heup-, rug-, knie- en zelfs voetproblemen voorkomen.
Zoals je waarschijnlijk al hebt ervaren, kan zwangerschap enkele vormen van schade veroorzaken aan deze gebieden. Tussen bijvoorbeeld de uitgerekte en verzwakte buikspieren, de verkorte en overwerkte rugspieren en de enigszins onstabiele heupen die wat breder lijken te zijn geworden, kan het weer aansterken van jouw core mogelijk ten gunste zijn. Het is wel belangrijk dat dit langzaam en voorzichtig geleidelijk aan wordt opgebouwd door middel van een specifieke workout routine die je wekelijks op kan bouwen met de juiste begeleiding.
Als je een keizersnee hebt gehad, heb je wel meer tijd nodig om te genezen en om te voorkomen dat de incisie weer wordt geopend of dat de weefsels verder wordt beschadigd. Wacht dus minimaal 6 weken. Wij raden je aan om langs een bekkenbodemfysio te gaan. Deze fysiotherapeut kan jouw bekken namelijk goed en zorgvuldig beoordelen.
Het is essentieel om te werken aan een goede basis van kracht, zodat je op de juiste manier gewichten kan verplaatsen. Zorg dat de bekkenbodem en je core 100% functioneert. Pas dan is er de mogelijkheid om op een veilige wijze de intensiteit van jouw trainingen te verhogen. Een goede houding voorkomt slijtage van het wervelkolom en stelt je in staat om dieper in te kunnen ademen. Een goed getrainde core verbetert je gehele houding, waardoor je er slanker en krachtiger uit zal zien. Zorg altijd goed voor je lichaam, want het blijft een geschenk waar je er slechts 1 van hebt.